Interviu – Creșterea prețurilor în imobiliare, fenomen explicabil

De citit

 

Când toată lumea vorbește de o posibilă criză economică, ne așteptam să o vedem o scădere a prețurilor în piața imobiliară. Paradoxal, cererea e în creștere, la fel și prețurile.

Am stat de vorbă cu un expertul în imobiliare Andi Ciser despre acest fenomen și ne-a explicat cum să înțelegem ce se întâmplă în piața imobiliară. Cu o experiență de 12 ani în domeniu, dl Ciser vorbește pe limba clienților săi, oferind generos și cu onestitate informații utile, extrem de valoroase pentru cei care vor să cumpere un imobil.

 

Vă invităm să citiți în continuare informații care vă pot schimba perspectiva!

 

Din punct de vedere al preturilor, cum vedeți piața imobiliara în acest moment?

Atunci când comparăm prețul, trebuie să îl raportam la ceva, cum ar fi la economie în contextul actual. Pentru a discuta prețul trebuie să ne raportam la cât caștigăm, nu la cât am vrea sa câștigăm. Dacă ne dorim un apartament cu super facilități, dar veniturile nu susțin, ni se pare scump. Dacă ne orientăm către ceva ce corespunde veniturilor, ni se va părea accesibil.

În momentul actual există variante pentru toată lumea. Așadar, putem spune ca e o piață a cumpărătorilor, pentru că există soluții de achiziție pentru orice tip de venit. Vorbind despre economia de astăzi, prețurile sunt accesibile. Comparand cu 2019 sau 2020, preturile au crescut si este o perioada atipica.

 

Cum puteți explica creșterea preturilor?

Cererea este foarte mare, depașește cu până la 40% oferta sau numărul de apartamente disponibile în piață, în curs de construire. Ceea ce face ca prețurile să crească – când cererea depășește oferta, automat prețurile se ridică.

O altă explicatie este creșterea costurilor de producție, materiale mult mai scumpe, materia primă cu 50%-60% mai scumpă datorată restricțiilor, crizei de materie prima și problemelor cu transporturile. Dezvoltatorii au cheltuieli mult mai mari și asta se reflectă în preț.

 

De ce să ținem cont când achiziționăm o casă sau un apartament?

În primul rând, de nevoile pe care le avem. De ce anume ne dorim. Apoi ne uităm și la bugetul pe care îl putem aloca, cum discutam mai devreme. De obicei, aici apare o problemă, trebuie să balansăm ce putem cu ce vrem.

Zona este foarte importantă, iar după ce începem procesul de căutare, sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți.

Istoricul dezvoltatorului este important, dacă vorbim de un apartament nou, de autorizație, dacă are toate autorizațiile la zi, eventual putem să consultăm un expert în construcții și a unui expert în zona de legal.

 

Așadar, putem cere documente înainte de a ne hotărî?

Bineînțeles, un dezvoltator corect le va pune la dispoziție clienților săi. Iar un client poate apela la un specialist în domeniul juridic pentru verificare suplimentară. Această verificare nu presupune o obligație, este dreptului clientului de a se informa despre o achiziție.

Sunt multe situații în care nu s-au verificat documentele și după vânzare s-au constatat diferite probleme legate de drepturile de proprietate. Așadar, este de preferat să ne asigurăm înainte.

 

Cum să nu ne păcălim? Cum ne putem da seama de calitatea construcției unui imobil cumpărat?

Contează foarte mult procesul de calitate, pe care îl poți observa și doar intrând într-un șantier. Poți să-ți dai seama dacă e un constructor cu care vrei să lucrezi.

Dacă ne referim la un imobil în bloc vechi, trebuie să ne asigurăm că am luat în calcul anul construcției, factorul de risc seismic eventual.  Că infrastructura, instalațiile sunt în stare bună, altfel ulterior pot apărea costuri în plus neprevăzute. Și mai contează ca istoricul de achiziție să fie curat, să nu fie acte ce ridică semne de întrebare. Din nou, recomand clienților să apleze la un specialist înainte de cumpărare pentru a verifica.

Așadar, între un apartament  în bloc nou sau unul în bloc vechi, ce ne sfătuiți?

Unii oameni spun că aparatamente ca pe vremuri nu se mai fac. Din contră, eu recomand apartamentele noi pentru că pot vedea ce se construiește, din ce și cum. Despre blocurile vechi nu pot avea această informație și nici majoritatea clienților. Așadar, cred că alegi să cumperi ceva despre care știi cât mai multe, nu?

 

Unde ne putem căuta un aparatament fără a consuma extrem de mult timp?

În acest moment, sunt foarte multe platforme online care oferă acces la mai mulți dezvoltatori. În plus, ele au și consilieri care te pot ajuta să alegi, oferind chiar și verificarea istoricului, documentelor și ajutându-te să  economisești  timp. O altă variantă ar fi paginile dezvoltatorilor.

 

Vrem să știm ceva ce nu știe nimeni despre cumpărarea unui apartament!

Ceva ce nu știu mulți clienți este că, în cazul construcților în dezvoltare, cu cât este în fază mai incipientă construcția, cu atât poți obține un preț mai mic al apartamentului.

 

Și un secret din imobiliare, pe care un expert îl știe și un client nu?

Dacă cumperi un apartament și intenționezi să-l vinzi ulterior, nu pentru a-l locui ci pentru a investi, garsonierele și apartamentele mici sunt mult mai ușor de tranzacționat sau închiriat pe viitor și aduc un profit mai mare.

În final vine sau nu criza de care se vorbește?

În imobiliare nu. Nu cea cum a fost în 2008. Cel mult va fi o corecție ușoară de prețuri, o stagnare, după care o revenire. Dar dacă ne așteptăm la o criză în adevăratul sens al cuvântului, cu scăderi masive, nu cred că va veni.

 

 

    Am discutat cu Andi Ciser, Director Vânzări Class Park. Îi mulțumim pentru timpul acordat și informațiile extrem de utile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !