Producția de grâu și alte cereale a crescut, prețul pâinii nu scade!

De citit

Potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii români au obținut producții record la grâu, orz și rapiță.

Punctajul excepțional a fost acordat fermierilor români de GEOGLAM (Group on Earth Observation Global Agricultural Monitorization Initiative). Se pare că aceștia se plasează pe poziția de lideri pentru culturile de grâu, orz și rapiță.

Se preconizează recolte bune și pentru toamnă la floarea-soarelui și porumb.

Producția de grâu

Producția de grâu este una peste media națională de 5.340 kg/ha. Județele fruntașe se află în vestul țării: Satu Mare, Bihor,Timiș. Se remarcă culturi mari și în județele: Olt, Caraș Severin, Mureș, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, Neamț și Botoșani.

Producția de orz

Producția medie până la data de 23 august a orzului a fost de 5.599 kg/ha. Nici producția de floarea-soarelui sau porumb pare că nu vor dezamăgi.
Sunt așteptate producții peste medie ale acestor culturi.

Specialiștii Ministerului Agriculturii consideră că nu există zone afectate de secetă:

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncime 0-100 m prezintă valori satisfăcătoare spre optime în cea mai mare partea a Munteniei, Moldovei și Transilvaniei, local în centru și estul Dobrogei, izolat în estul Olteniei și vestul Crișanei”, citează Mediafax.ro

Agricultură bună, totuși, prețurile nu scad

Chiar dacă agricultura pare sa fie pe un trend ascendent, prețul produselor alimentare care au ca materie primă cereale este neschimbat.

„Variază prețul. Franzela tradițională costă 1,5 și există o tendință de creștere a prețului pâinii. Eu, în general, mănânc pâine feliată care costă cam 6 lei”, a răspuns liderul PNL, Ludovic Orban, la întrebarea legată de prețul unuia dintre alimentele preferate de orice român de rând.

Potrivit Eurostat, România a raportat cele mai mari creșteri de prețuri din Uniunea Europeană la începutul acestui an. 

Totuși, subiectul a fost abordat și de premierul Florin Cîțu, care a făcut o postare în care apărea o altă constatare EUROSTAT. Organismul care se ocupă de statistica Uniunii Europene a confimat că România are cele mai ieftine alimente din UE.

„Așa mai omorâm un fake news despre  explozia prețurilor”, a fost completarea premierului de atunci pe pagina sa de Facebook.

Eurostat a publicat statistica potrivit căreia avem cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană la servicii și produse de consum în luna martie. Nivelul general al prețurilor este de 55% din media Uniunii Europene și este direct proporțional cu salariile românilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !