Telefoanele românilor, atacate cibernetic!

De citit

În aceste zile românii trebuie să fie vigilenți la mesajele capcană primite pe telefon. Avertismentul vorbeşte despre o campanie de infectare cu malware.

Expertul în securitate cibernetică, Andrei Bozeanu, a explicat care este pericolul pentru posesorii de telefoane mobile care au devenit victimele unui atac cibernetic.

„Acest virus necesită interacţiunea utilizatorului. Adică se solicită acestuia să dea click pe un link , să descarce o aplicație şi să accepte permisiunile pe care acea aplicație le cere.

În acel moment, efectul este devastator, în sensul că aplicația are drepturi de serviciu în telefon. Adică este mai prioritizat decât orice altă aplicație şi poate trimite sau citi SMS-uri, poate trimite MMS-uri.

Poate vedea lista de contacte din agenda telefonică, istoricul mesajelor avute, dar şi dacă un apel este în desfășurare poate vedea cine este interlocutorul.

Folosind aceste date are capacitatea de a se transmite singur către posibile alte victime. Iar sursa acestui mesaj nu va mai fi o sursă necunoscută de pe internet, ci va fi cineva din agenda noastră telefonică şi sunt şanse mai mari ca să devenim victime.

Pot avea acces în toate aplicațiile inclusiv în cele de social media şi aplicațiile bancare şi au mai multe capabilități decât avem noi pe terminale mobile”, spune Andrei Bozeanu, expert în securitatea cibernetică, citat de antena3.ro.

Atacatorul are acces şi la sistemul de operare ceea ce ar putea teoretic să folosească dispozitivul inclusiv în alte tipuri de atacuri.

Pentru a ne proteja trebuie să fim atenți cu linkurile şi aplicațiile pe care le accesăm şi să nu instalăm decât din surse sigure.

Citește și: Prima reacție a lui Vasile Dîncu după atacul cibernetic asupra site-ului MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !