Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat vineri, 5 mai, că virusul care a închis o lume întreagă (COVID-19) nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, un pas important spre sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 milioane de persoane, a perturbat economia globală și a devastat comunitățile.
„COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat și pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, nu vom reuși să învățăm lecțiile și vom dezamăgi generațiile viitoare”, a declarat Ghebreyesus.
Comitetul de Urgență al OMS s-a reunit și a recomandat agenției ONU să declare încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional, care este în vigoare de peste trei ani.
Comitetul a declarat pentru prima dată că virusul COVID reprezenta cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut ajută la concentrarea atenției internaționale asupra unei amenințări la adresa sănătății, precum și la consolidarea colaborării privind vaccinurile și tratamentele.
Rata mortalității a încetinit de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna de până la 24 aprilie 2023, potrivit datelor OMS.
Sursă: businessmagazin.ro
Citește și: O nouă veste bună pentru industria auto!