Alex Stefănescu, important critic și istoric literar, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani.
„A trecut în eternitate criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. Născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977. Contribuția sa majoră, care l-a adus în centrul atenției lumii literare, este Istoria literaturii române contemporane (1941-2000). În această lucrare, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul a răspuns la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”.
Analiza sa, care include toți scriitorii importanți ai epocii, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie literară l-a plasat pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu sau Eugen Lovinescu.
Pentru că se săturase de modul în care poezia eminesciană era comentată, Alex Ștefănescu a ales să demonstreze că se poate vorbi despre Eminescu în cuvinte simple și idei proaspete. Analiza sa cuprindea observații culturale pe gustul elevilor, tinerilor și iubitorilor de literatură care (re)descopereau astfel poezia eminesciană.
„Numai un scriitor de geniu poate crea un personaj care să ajungă mai cunoscut decât el. Așa cum Hamlet egalează celebritatea lui Shakespeare, iar Don Quijote pe cea a lui Cervantes, și Eminescu este concurat ca notorietate de unul dintre personajele sale, luceafărul”, spunea criticul Alex Ștefănescu, afirmând că poetul a fost numit până la sațietate „luceafărul poeziei românești”, și că la această expresie ar trebui să se renunțe.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor (2005) pentru volumul Istoria literaturii române contemporane (1941-2000). De asemenea, a fost distins cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – a fost postarea de pe Facebook a Muzeului Naţional al Literaturii Române.