Românii vor fi stimulați să muncească peste vârsta de pensionare

De citit

Pentru persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care rămân în activitate, fie în domeniul public, fie în cel privat, și contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar pentru calculul venitului realizat după această vârstă va fi majorat cu 50%.

De asemenea, Executivul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obținute în mediul privat. De ce este important: Măsura vine în contextul în care Guvernul a aprobat, luna trecută, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să-și continue activitatea până la 70 de ani.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut modificarea legii, pentru că altfel și-ar pierde funcția de conducere. Din cei peste 209.000 de pensionari care erau și angajați în ianuarie 2021, doar 14,6% lucrau în sistemul public, în timp ce, la nivelul economiei, masa angajaților statului reprezintă aproape 28% din numărul total de angajați. Acum, o ordonanță pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare și doresc să muncească și după data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de ani.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca pentru asigurații care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%. Guvernul a propus totodată modificarea legislației actuale cu reglementări menite să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate în mediul privat. În prezent, acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu, de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor. În perioada următoare, Guvernul va pregăti și o nouă lege, cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată în PNRR. Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !