Premierul țării, primele declarații legate de înghețarea salariilor bugetarilor

De citit

Preierul Florin Cîțu a ieșit public cu noi declarații de presă. Acesta a vorbit despre înghețarea salariilor bugetarilor când datoria publică atinge 50% din PIB.

Premierul Florin Cîţu, noi declarații de presă

Datoria publică a țării noastre a ajuns a ajuns în acest moment la 49,7% din PIB și există o prevedere în legea responsabilității fiscal-bugetare prin care, dacă aceasta depășește 50%, Guvernul trebuie să vină cu un program prin care îngheață salariile din sectorul public. Premierul Florin Cîțu a transmis, în cursul zilei de astăzi, că reglementarea este o “recomandare” și că “vom vedea când ajungem la 50%”.

Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Datoria, ca procent din PIB, are două elemente – una este datoria publică, celalată este PIB-ul nominal.

PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptam. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. Este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci.

În sectorul public, la începutul anului, am înghețat salariile sectorului public, înainte a avea această trecere peste 50%. Nu aici este problema”, a transmis Florin Cîțu, după ședința de Guvern.

Articolul 13 din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară prevede mai multe  scenarii pentru corectarea datoriei publice. Iată câteva date din articolul 13, cel legat de Limitele pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene.

Ce prevede articolul 13

1. Dacă datoria publică depășește 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanțelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creșterii datoriei și prezintă propuneri pentru menținerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

2. Dacă datoria publică depășește 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !