Octavian Jurma: „Este puțin probabil ca Omicron să poată ocoli complet protecția dată de vaccin”

De citit

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit luni, la B1 TV, despre Omicron, noua variantă de coronavirus. Acesta a dat lămuriri clare despre tulpina descoperită în Africa de Sud.

Jurma a punctat că e puțin probabil ca Omicron să poată ocoli complet protecția dată de vaccin. Pe de altă parte, nu e exclus deocamdată ca eficiența vaccinurilor să scadă în fața acestei variante de SARS-CoV-2. Cercetătorul a explicat și cât de infecțioasă e varianta Omicron și ce înseamnă numărul mare de mutații pe care-l are.

Momentuan știm că e extrem de infecțioasă. Analizele statistice arată că e cu aproape 500% mai infecțioasă pentru cei care au trecut prin boală decât Delta petru cei trecuți prin boală. Deci e o tulpină care a evoluat în primul rând să ocolească imunitatea naturală dobândită după infectare, pentru că Africa de Sud tocmai a ieșit dintr-un val Delta devastator, asemănător celui din România, iar acest val nou apare la mai puțin de două luni, lucru care e atipic. În general durează cam șase luni până când scade suficient imunitatea după boală / vaccinare, așa încât să fie un val. Faptul că această tulpină a produs un val de infectări așa mare după Delta a fost un prim mare motiv de alarmă.

Apoi analiza tehnică a mutațiilor pe care le are
această variantă a stârnit un val de îngrijorare fără precedent. Nici Delta nu a galvanizat așa tare comunitatea medicală cum a îngrijorat Omicron”, a declarat Jurma citat de Știripesurse.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !