Noi meserii incluse în codul ocupațiilor

De citit

100 de meserii noi vor fi incluse în codul ocupațiilor. Ministerul muncii pregătește actualizarea COR-ului (codul ocupaţiilor din România). 50 de ocupații includ domeniul IT și digitalizare. Asta a  anunțat, ieri, ministrul de resort, Raluca Turcan.

România se dezvoltă și intră într-o competiție internațională.

 „Aceste cursuri de calificare pe care noi le oferim prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă trebuie adaptate noilor cerinţe de pe piaţa muncii. Apar meserii ale viitorului pe care, dacă noi nu le acceptăm şi nu le pregătim, o să ne prindă viitorul nepregătiţi. În ceea ce priveşte competenţele digitale ale tinerilor între 16 şi 24 de ani, România se află la 56% faţă de media europeană de 80%. La nivelul întregii populaţii, competenţele digitale sunt de 10% în timp ce la nivel european sunt de 33%. Asta înseamnă meserii noi, calificări noi, pe care noi începem să le pregătim prin actualizarea COR-ului (codul ocupaţiilor din România) unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi,, a declarat ministrul de resort, Raluca Turcan

Care sunt meseriile noi care vor fi incluse în codul ocupațiilor?

,, De exemplu, analist de testare software, auditor de securitate cibernetică, investigaţii digitale, expert în securitate cibernetică – sunt meserii noi. Altele, care nu se mai folosesc de cel puţin nouă ani de zile, le scoatem din codul ocupaţiilor pentru că nu are rost să focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legătură cu piaţa muncii”, a mai afirmat  Raluca Turcan.

Profesia sau meseria este o ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent. Vorbim despre  o activitate bazată pe o educație specializată, pe care cineva o exercită cu regularitate în baza unei calificări corespunzătoare.Si asta pentru a obține o remunerație. Profesia sau specialitatea este un complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva. Calificarea este obținută prin studii, în timp ce ocupația este specialitatea exercitată efectiv la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !