Legendă și tradiții în seara de Moș Nicolae

De citit

Luna decembrie este considerată luna a cadourilor și este așteptată cu nerăbdare de toată lumea, dar în special de cei mici.

Primul moment important care bifează venirea sărbătorilor de iarnă este venirea lui Moș Nicolae, pentru care cei mici se pregătesc cu mare atenție.

Tradiția darurilor primite de la Moș Nicolae

Povestea lui Moș Nicolae este cunoscută de toți cei mici. Acesta este considerat o rudă mai îndepărtată a lui Moș Crăciun și în fiecare an, înainte de Sfântul Nicolae, acesta vine și lasă cadouri în ghetuțele copiilor. Mai exact, Moș Nicolae va veni în seara de 5 decembrie și va lăsa daruri doar în ghetuțele copiilor care au fost cu adevărat cuminți. Pentru cei neascultători, Moș Nicolae a pregătit câte o nuielușă și asta pentru a-i atenționa ca în anul ce urmează să fie mult mai cuminți.

Tradiția darurilor primite de la Moș Nicolae are origini vechi. Din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevărat. Acesta era un episcop cu mare credință în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea, Nicolae din Myra-Lichia (undeva, pe meleagurile Turciei de astăzi), căruia îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de oamenii săraci ori necăjiți. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, el și-a dăruit întreaga avere celor nevoiași.

Legenda lui Moș Nicolae

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este aceea a trei fete sărace care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Dar Sfântul Nicolae, aflându-le necazul, a aruncat prin fereastră, fiecăreia dintre ele, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetele fetelor. Probabil, de aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghete.

Și tot din acest motiv, copiii au grijă ca ghetele ori cizmele lor să fie foarte curate în această noapte.

Ce spun tradițiile românești despre venirea lui Moș Nicolae

În tradițiile românești, Moș Nicolae apare în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie pe un cal alb (un soi de trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii).

Mai există și obiceiul să se pună în apă, în această noapte, crenguțe de pomi fructiferi – în casă, lângă icoane, care ar trebui să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța pomului care a înflorit, se așteaptă recolta bună de fructe în noul an. La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit o zi a darurilor ori a activităților cu caracter umanitar, caritabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !