Iezer, singurul lac glaciar din masivul Iezer – Păpușa

De citit

Peisajul montan argeşean include peste două treimi din masivul Făgăraş, întreg masivul Iezer, jumătatea sudică a Pietrei Craiului, masivul Ghiţu-Frunţi şi o cincime din masivul Leaota, în total aproximativ 2.000 km pătraţi de suprafaţă montană. Situați în lanțul Carpați, grupa majoră sudică, Munții Iezer – Păpușa oferă un traseu de neuitat, cu peisaje care iți taie răsuflarea. Munții Iezer se ridică între cursurile superioare ale râului Doamnei și Dâmboviței, care îi delimitează la nord, nord-vest și vest, către înaltele culmi ale Făgărașului, precum și la est, către creasta Pietrei Craiului.

Cel mai înalt punct este Vârful Roșu, situat în centrul masivului, având o altitudine de 2.469 m. Masivul Iezer-Păpuşa are cea mai domoală creastă din peisajul montan românesc, fără pericol de avalanşă iarna, astfel încât rămâne un munte sigur chiar şi atunci când în alte zone pericolul este maxim, cu condiţia de a nu se intra pe versanţii abrupţi, unde stratul de zăpadă se poate rupe.

Datorită aşezării sale mult mai la sud faţă de linia Carpaţilor Meridionali, masivul răsplăteşte prin peisajele spectaculoase oferite asupra munţilor din jur. La altitudinea de 2.135 de m, sub Vârful Iezerul Mare, în interiorul masivului se află Lacul Iezeru Mare, un lac glaciar așezat într-o căldare păzită de culmi golașe și sălbatice. În apropierea acestuia se află Refugiul Iezer (2.165 m altitudine), pe traseu regăsindu-se și Crucea Ateneului. Traseu montan: Voina – Valea Bătrâna – Lacul Iezer. Marcaj:

Varianta a) Voina – Valea Bătrâna – Refugiul Iezer, punct albastru, pătrat alb; Durata: 4 ore; Caracteristici: nu este accesibilă iarna.

Varianta b) Voina – Valea Bătrâna – Piciorul Iezerul Mare – Refugiul Iezer, cruce albastră; Durata: 5 ore

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !