Guvernul a adoptat legea pensiilor speciale. Anunțul ministrului Muncii

De citit

Guvernul a adoptat legea privind modificarea pensiilor speciale, iar documentul urmează să fie trimis Parlamentului. Vor fi recalculate și pensiile aflate deja în plată, spune ministrul Muncii Marius Budăi.

Modificările vizează mai multe categorii, printre care funcționari din justiție, diplomați, funcționari publici din Parlament și Curtea de Conturi.

„Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziei Curții Constituționale. Însă, și aici este o ajustare: o dată de vechime necesară în magistratură, dar și o reducere a cheltuielilor astfel încât toate pensiile vor fi recalculate și nu va mai exista după aprobarea acestui proiect și publicarea lui în Monitorul Oficial și după scurgerea termenului de 6 luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege, nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul”, a explicat Marius Budăi, potrivit europafm.ro.

Ministrul Muncii, despre pensiile magistraților

Proiectul prevede și anumite modificări la stadiul minim de cotizare, care va fi de 15 ani, la fel ca în sistemul public, dar și la vârsta de pensionare a magistraților.

„Pentru magistrați, perioada minimă asimilată care se va permite va fi de minim 20 de ani, care va crește gradual, an de an, până la 25 de ani. Vechimea minimă s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul de pensii publice – la 15 ani. Și dau exemplul auditorii Curții de Conturi, care aveau posibilitatea ca o vechime între 4 și 14 ani să beneficieze de aceleași drepturi, acum trebuie să aibă minim 15 ani. Funcționarii publici, parlamentarii la fel. De asemenea, și diplomații. La diplomați a existat și o creștere a vârstei de pensionare și la personalul navigant la fel. Pentru magistrații care au între 20 și 25 de ani de vechime și nu au vechimea completă, a crescut vârsta de pensionare brusc de la 60 la 65 de ani”, a mai spus Budăi.

Citește și: Reforma sistemului de pensii din România. Declarațiile ministrului Muncii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !