spot_img

E important să înveți ceva nou în fiecare zi?

De citit

spot_img

Se spune că încetăm să învățăm în clipa în care încetăm să respirăm. Dar este un proces întotdeauna conștient?  Înregistrăm întotdeauna lecțiile date de experiență, de modele, de informațiile pe care le citim, vedem, primim, experimentăm? Cât de conștienți suntem de ceea ce învățăm?

Învățarea e un proces cognitiv

Primim informația din mai mulți stimuli tot timpul. Doar că procesul de învățare în sine implică și activarea conștiinței, adică a reflecției asupra datelor primite. Mai departe, filtrăm ceea ce asimilăm prin adaptarea la context și la percepții și decidem dacă ne este de folos sau nu. Fără ca tot procesul să fie conștient, nu o putem numi învățare.

Așa putem explica de ce folosim anumite informații pe care le prindem dintr-o scurtă conversație, în timp ce lăsăm altele să treacă pe lângă noi, deși poate ar fi fost de ajutor. Vorbim de activarea conștientizării și a filtrului percepției.

Învățarea este mai ales un proces comportamental

Diferența între unele lucruri pe care le învățăm, dar pe care le uităm sau doar le adăugăm în bagajul de concepte și cele chiar ne susțin dezvoltarea este acțiunea. Integrarea informației în comportament, în ceea ce facem, în domeniu personal sau profesional.

Și din nou, asupra asimilării cognitiv-comportamentale (cum alegem noi să punem în practică ce am învățat)  stă  propria percepție și adaptare la context, pentru a decide dacă noutatea e valoroasă sau nu, dacă ceilalți acceptă un astfel de comportament sau nu și în ce mod ni se potrivește să procedăm așa.

Teorii ale învățării

Fiecare învață diferit, știm încă din anii de școală. Dar ce nu știm este că de foarte mult timp specialiștii au identificat modele pregnante, ce pot explica preferința pentru o variantă sau cealaltă de învățare. Iată câteva din acestea.

Teoria asociacționalistă – modelul behaviorist – explică cum alegem învățarea ca relație stimul-răspuns  încercare- eroare și recompensă-pedeapsă. În mare parte, sistemul educațional tradițional e bazat pe acesta. Ești un elev silitor, iei 10 iar dacă nu, iei 4.

Teoria socialistă a învățării este foarte de actualitate, dacă ne uităm la trendul influencer-ilor. Aceasta spune că oamenii sunt predispuși să învețe după modele (vezi experimentul păpușii Bobo al lui Albert Bandura). Așa putem explica cum alegem să ne comportăm, îmbrăcăm, vorbim ca unele persoane pe care le admirăm.

Teoria schimbării  (O. Prochaska și Carlo C. DiClemente) spune că oamenii trec prin mai multe etape atunci când implementează ceva nou în viața lor. Învățarea înseamnă dezvoltare, iar dezvoltarea înseamnă schimbare, prin trecerea de la un stadiu la celălalt.

Practica este un element important în învățarea cognitiv-comportamentală, iar teoria învățării experiențiale a lui Kolb ne ajută să înțelegem de ce e nevoie de 75% practică și reflecție pentru a asigura schimbare și progres atunci când întâlnim o nouă informație.

De ce e important să știm?

Cum am spus la început, învățarea trebuie să fie un proces conștient. Cu cât mai mult știm despre modul în care învățăm, cu cât identificăm mai mult ce ne stimulează, cu cât suntem mai prezenți și conștienți de ce se întâmplă cu mintea noastră, cu atât ne dezvoltăm mai mult și putem vedea rezultatele, creșterea, pașii făcuți de la o zi la alta.

Așadar, un exercițiu de final!

Conștientizează ce ai învățat astăzi! Notează, dacă poți. Sau fă-ți o listă în minte. Și mai ales, folosește! Pentru schimbarea pe care vrei să o vezi la tine, e nevoie să acționezi!

 

Pasionat de dezvoltare? Dornic să-i ajuți și pe ceilalți să învețe?

În Academia de Traineri Acreditați – Curs Formator Online Certificat din 10 septembrie – ne dedicăm învățării de calitate! Îți iei diploma de Formator Cerificat de Ministerul Muncii și livrezi cele mai bune programe de dezvoltare în domeniul în care tu ești expert!

 

Scris cu pasiune pentru dezvoltare de

Anca Al Kebsi, Training Manager, Business Coach

Bright Goals Training & Coaching

spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

spot_img
spot_img
error: Conținutul este protejat !