Doliu în România! Un alt mare actor s-a stins din viață

De citit

Este doliu în lumea teatrului românesc, dar și în întreaga țară. Actorul Valentin Uritescu s-a stins din viață, vineri seară, la vârsta de 81 de ani, după o lungă suferinţă. Maestrul va fi condus luni pe ultimul drum.

Valentin Uritescu/ Sursă foto – digi24.ro

Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în „Noi, cei din linia întâi” în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu), scrie europafm.ro

Începuturile carierei

Valentin Uritescu și-a început cariera de actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde joacă de la absolvire până în 1968. Ulterior se angajează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În perioada 1981–1991 joacă la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, după care se transferă la Teatrul Naţional I.L. Caragiale.

Ca actor de teatru, colaborează cu o serie de regizori importanţi: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Alexandru Tocilescu, Felix Alexa. Lucru valabil şi pentru cariera lui cinematografică, marcată de întâlnirile cu Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Şerban Marinescu şi Cornel Diaconu.

Îndrăgitul actor a fost răsplătit cu mai multe premii: în teatru, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978) pentru rolul Giles Overreach din „Răfuiala” de Philip Massinger; în film, cu premii de interpretare pentru rolurile din „Noi, cei din linia intai”, „Rămânerea”, „Domnişoara Aurica”, „Turnul din Pisa” şi „A unsprezecea poruncă”.

Valentin Uritescu a primit, pe 21 martie 2019, la Gala Premiilor Gopo premiul pentru întreaga activitate. După ce a scris “Aşa sunt eu, prost”, actorul şi-a adunat memoriile în volumul “Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri”.

Vă reamintim că în cursul zilei de vineri, Alexandru Lulescu, un alt mare actor al României, a încetat din viață la 90 de ani, detalii – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !