Distribui link-uri pe Internet? Cand sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala?

De citit

Paginile web pot include imagini, video, muzica, text etc., care pot fi opere de creatie intelectuala, iar link-urile ar trebui utilizate cu atentie. Publicarea sau aducerea la cunostinta publica a operei de creatie intelectuala este un drept al autorului, ceea ce inseamna ca alta persoana nu o poate face fara acordul autorului. Cel mai simplu mod de a nu avea probleme de incalcare a drepturilor autorului este sa ceri acordul persoanei respective. Insa, in oceanul de informatii de pe Internet, cel mai probabil, te vei afla in situatia de a distribui link-uri catre website-uri pe care deja a fost publicata opera intelectuala a autorului (spre exemplu, distribui pe pagina ta de social media o fotografie publicata pe un site).

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a identificat 2 ipoteze:

  • Link-uri catre creatii disponibile in mod liber si gratuit pe Internet (spre exemplu, un articol publicat pe un blog sau o fotografie publicata pe un website dedicat) – distribuirea nu incalca drepturile de autor.
  • Link-uri catre creatii care sunt accesibile in conditii restrictive (spre exemplu, continut accesibil utilizatorilor pe baza de abonare/ subscription/ plata) – distribuirea incalca drepturile de autor.

Esential este sa existe acordul autorului pentru aducerea operei sale la cunostinta publicului. Spre exemplu, daca un fotograf a fost de acord ca o fotografie realizata de acesta sa fie publicata pe un website, inseamna ca el si-a exercitat dreptul de a aduce opera la cunostinta publicului/ utilizatorilor de Internet, iar distribuirea link-ului catre acel website nu va incalca drepturile autorului. Pe de alta parte, daca fotografia ar fi disponibila numai pe baza de plata, aceasta inseamna ca autorul nu si-a dat acordul pentru publicare catre publicul larg. In acest din urma caz, daca fotografia este distribuita astfel incat sa o poata accesa orice persoana (nu doar subscriberii sau cei care au platit), CJUE este de parere ca acele persoane reprezinta „public nou”, iar cel care distribuie link-ul in acest fel va incalca drepturile de autor.

In cazul in care creatia intelectuala a fost publicata pe Internet fara acordul autorului si:

  • distribui link-ul fara a urmari un profit (deci in afara activitatii tale comerciale) si nu stii ca distribui continut ilegal – distribuirea nu incalca drepturile de autor;
  • distribui link-ul in cadrul activitatii comerciale, ar trebui sa efectuezi cercetarile necesare pentru a te asigura ca link-ul nu conduce catre un continut publicat in mod ilegal pe acel website iar daca autorul nu si-a dat acordul pentru publicare, atunci link-ul nu trebuie distribuit.

Sursa andreearainerlaw.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !