Concert Simfonic la Filarmonica Pitesti!

De citit

În urma creșterii și în Pitești a numărului de cazuri de Covid-19 (peste 4 la mia de locuitori), Filarmonica Pitești își desfășoară și săptămâna aceasta activitatea on-line. Joi, 15 aprilie, de la ora 19.00, iubitorii muzicii clasice pot urmări on-line, pe pagina de facebook a instituției – www.facebook.com/pitestifilarmonica – concertul susținut de orchestra simfonică, dirijor, Dalma Toadere, solist, pianistul Răzvan Dragnea. În program: Georg Friedrich Händel – Suita nr. 2 în Re major din Muzica apelor,  Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru pian nr. 21 în Do major, Maurice Ravel – Suita Le Tombeau de Couperin. Suita lui Maurice Ravel va fi cântată în primă audiție locală.

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sectia dirijat, ambele din Cluj-Napoca, Dalma Toadere are o bogata activitate dirijorală, susținând numeroase concerte. A dirijat orchestre studențești (Orchestra Simfonică de Tineret „Agile”), concerte educative (peste 50 în cadrul Programului educativ Do Re Mi Start!), concerte de muzică contemporană,  dar și de operă. A îmbinat experiența practică a concertelor cu studiul științific al unora dintre aspectele concertului pentru copii în timpul studiilor doctorale la Academia clujeană, pe care le-a finalizat în 2020. În curând, la Editura MediaMusica, va apărea cartea sa, „Mediere muzicală în concertul educativ pentru elevi”. În prezent, Dalma Toadere este asistent la Universitatea Babeș-Bolyai, unde predă dirijat cor și conduce corul Facultății de Teologie Reformată și Muzică, și dirijor al orchestrei simfonice al universității clujene. În 2017 a dirijat orchestra de brass a Filarmonicii Pitești într-un concert de muzică de film.

Pianistul Răzvan Dragnea este licenţiat în arte, master şi doctorat, toate studiile fiind absolvite la Universitatea de Muzică Bucureşti. Este laureat al unor concursuri de interpretare muzicală/instrumentală din ţară şi din străinătate: Portugalia, Africa de Sud, China. Din 1990 a efectuat turnee în Africa de Sud, Japonia, Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Portugalia. A debutat sub bagheta marelui dirijor Iosif Conta. A concertat cu filarmonicile din ţară alături de dirijorii Horia Andreescu, Petre Sbârcea, Vlad Conta, Ilarion Ionescu-Galaţi, Radu Postăvaru, Tiberiu Soare, Florin Totan, Pedro Negrescu, Alexandru Ganea, Cristian Oroşanu. A absolvit, în cadrul unei burse, un curs de măiestrie la Stuttgart. Din repertoriul său fac parte compoziţiile lui Prokofiev, Liszt, Ceaikovski, Rachmaninov, Ravel, Strauss, Chopin, Beethoven.

Și Filarmonica Pitești se alătură celorlalte filarmonici din țară, care, din cauza pandemiei, transmit on-line concertele simfonice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !