Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 8 iulie, Sfântul Mare Mucenic Procopie și Sfânta Muceniță Teodosia, mama sa, precum și Sfântul Mucenic Epictet preotul și Astion monahul. Greco-catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Procopie, iar romano catolicii
sărbătoesc Aquila și Priscilla. La ortodocși, Sfântul Procopie este unul dintre mucenicii cu povești înduioșătoare din timpul vieții.
Cine a fost Sfântul Procopie
Sfântul Mare Mucenic Procopie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 8 iulie. S-a născut în Ierusalim. Tatăl său era creştin, Hristofor, însă mama sa, Teodosia, se închina idolilor, nefiind creştină.
Sfântul Procopie a trăit în vremea împăratului roman Diocleţian (284-305). După moartea tatălui, mama sa l-a dus la Diocleţian, care l-a făcut guvernator al Alexandriei, cu ordin să-i chinuiască pe creştini. În drum spre Alexandria, a auzit un glas din cer chemându-l pe numele lui cel dintâi, Neania, şi i s-a arătat o cruce ca de cristal, de unde se auzeau cuvintele: „Eu sunt Iisus cel răstignit, Fiul lui Dumnezeu.” Din acea vedenie minunată, i s-a umplut inima de multă bucurie.
În urma acestei întâmplări, s-a întors în Ierusalim. Aici, a mărturisit mamei sale în cine crede. A fost pârât de Teodosia la împărat că este creştin şi a fost chinuit în multe feluri, dar a fost eliberat prin arătarea Domnului şi numit Procopie în loc de Neania. Fiind dus la altarul idolilor, prin rugăciunea sa, statuile s-au prăbuşit fără ca cineva să le atingă. Văzând minunea, ostaşii, tribunii lor şi douăsprezece femei singlitice, împreună cu mama sa Teodosia, au crezut în Hristos. Pentru aceasta, ostaşilor li s-au tăiat capetele, iar femeile au fost chinuite fără milă.
Sfântul a fost supus la grele şi nenumărate chinuri în timpul cărora a săvârşit multe minuni, aflându-şi sfârşitul prin sabie.