Calendar religios 12 iulie. Cinci mari sărbători sunt astăzi. Iată cine își sărbătorește ziua de nume

De citit

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie, Sfântul Mucenic Mihail Maleinul, Sfânta Veronica și Sfântul Cuios Paisie Aghioritul. Greco-catolicii sărbătoresc Sfinții Mucenici Proclu şi Ilarie, iar romano – catolicii pe Sfântul Ioan Gualberto. Cei care poartă numele de Veronica, Verona, Veronel, etc., sunt sărbătoriți cu numele în această zi.

Despre sărbătorile de azi

Sărbătoarea cinstirii Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos are loc în fiecare an, în ziua de 12 iulie. „Prodromiţa”, una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos, a fost zugrăvită în chip minunat, în anul 1863. Icoana Prodomiţa este pictată pe lemn de tei, având un metru înălţime şi 0.70 metri lăţime.

Astăzi este prăznuit şi Cuviosul Paisie Aghioritul, cunoscut monah de la Sfântul Munte Athos.

Sfântul Paisie Aghioritul s-a născut la 25 iulie 1924 în Farasa Capadociei. În Farasa a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a pus la botez numele său. La scurtă vreme familia sa a ajuns în Grecia, în urma schimburilor de populaţie dintre Grecia şi Turcia.

Familia Sfântului Paisie s-a stabilit în Koniţa, unde acesta a terminat şcoala primară. Până să meargă în armată, a lucrat ca tâmplar.

În 1945 s-a înrolat în armată, a fost lăsat la vatră în anul 1950. După îndeplinirea serviciului militar, a vizitat Sfântul Munte, unde s-a stabilit definitiv (la Mănăstirea Esfigmenu), în 1953. În 1954, a fost făcut rasofor şi a luat numele de Averchie.

După doi ani, a plecat la Mănăstirea Filotheu, unde a fost făcut „stavrofor” şi i s-a dat Schima mică cu numele de Paisie. În 1962, a plecat în peninsula Sinai. A revenit la Sfântul Munte în 1964 şi s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfinţilor Arhangheli. A primit Schima mare la 11 ianuarie 1966.

În 1979, a primit la Mănăstirea Cutulmuş chilia Naşterii Maicii Domnului, Panaguda. La Panaguda, Sfântul Paisie a ajutat mii de suflete, aici a folosit întreaga zi pentru a alina durerea omenească, iar noaptea o dăruia slujirii lui Dumnezeu prin rugăciune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !