Calendar 15 iulie. Creștinii sărbătoresc astăzi mai mulți sfinți

De citit

Creștinii ortodocși de pretutindeni îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Chiriac li Iulita și Sfântul Vladmiri, luminătorul Rusiei. Greco catolicii îi au astăzi trecuți la sărbători pe Sfinții Mucenici Chiriac li Iulita, iar romano catolicii sărbătoresc Sfântul Vladimir.

Cine au fost cei doi sfinți mucenici

Sfinţii Mucenici Chiric şi Iulita, mama sa, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 15 iulie. Sfânta Iulita a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305); văduvă, a rămas cu un fiu în vârstă de trei ani, Chiric.

Sfânta provenea dintr-o familie de rang înalt şi se refugia dintr-o provincie în alta a imperiului şi din cetate în cetate în faţa persecutorilor, funcţionari imperiali care dezlănţuiseră teroarea şi cumplitele torturi împotriva creştinilor. Avea cu ea copilul şi era însoţită de două slujnice mai apropiate.

A fost prinsă până la urmă în Tars, unde, adusă la interogatoriu, a mărturisit credinţa creştină.

Sfânta Iulita a fost chinuită cu cruzime, iar copilul, încercând să se elibereze din braţele demnitarului care ordonase torturarea mamei sale, striga că şi el este creştin. Atunci a fost aruncat pe treptele de piatră. S-a zdrobit în cădere şi a umplut tot locul acela de sânge, dându-şi sufletul său în mâna lui Dumnezeu. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !