Argeșul – unul dintre județe din România cu cele mai importante biserici și mănăstiri. Iată cele mai vizitate lăcașuri religioase

De citit

[contact-form][contact-field label=”Nume” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Site web” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]

Argeșul este, de departe, unul dintre județele cu cele mai frumoase biserici și mănăstiri din România. În Muntenia, Argeșul este printre județele fruntașe la acest capitol. În fiecare comună sau oraș există minim o biserică sau o mănăstire monument istoric sau care are o poveste impresionantă. Iată câteva lăcașuri religioase pe care nu le poți rata dacă vrei să primești o energie bună și să cunoști cele mai frumoase case ale Domnului.

  1. Mănăstirea Robaia

Mănăstirea Robaia din Mușătești, la 10 km de Bradet și la 17 km de Curtea de Argeș nu trebuie ratată. Atestată pe la 1654, te cucerește prin simplitate, frumusețe și liniște. Aici sunt ateliere unde maicile lucrează veșminte preoțești. În apropiere este Fântâna de leac, un izvor cu apă rece.

2. Tutana

Mănăstirea Tutana reprezintă un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Tutana, comuna Băiculești.  Ansamblul este format din patru monumente impresionante.

Printre acestea se află și Biserica „Sf. Atanasie”  – singura biserică românească cu acest patron din România.

3. Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș cea mai cunoscută construcție arhitecturală, ctitorită de Neagoe Basarab (1512-1521), a cărui statuie se află în apropiere. Aici între anii 1437-1439, Vlad Dracul a construit mitropolia țării românești. Zidurile ei au fost dărâmate în anul 1512 de Neagoe Basarab, pentru a ridica această mănăstire. El a incredintat construcția mănăstirii legendarului meșter Manole, care între 1514 si 1517, cu prețul propriei sale vieți și al vieții soției sale, prinsă vie în zidurile bisericii, a realizat acest edificiu. Neagoe Basarab nu a ajuns sa vadă terminarea construcției. În 1526, ginerele său, Radu de la Afumați a fost cel care a terminat-o, cu ajutorul meșterului Dobromir, realizatorul picturilor interioare.

Între anii 1875-1886, în urma unui nou incendiu, s-a efectuat ultima restaurare de către francezul André Lecomte du Nouy, care a degajat pereții de pictura originală și în locul lor au apărut picturile fratelui sau, Jean Jules Antoine. În interior, atrage atenția grupul celor 12 coloane, reprezentând pe cei 12 Sfinți Apostoli, tablourile Regelui Carol I și al reginei Elisabeta, Evanghelia scrisă cu litere de aur de Regina Elisabeta. În biserică se află criptele lui Neagoe Basarab, Radu de la Afumați și ale cuplurilor regale Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria.

4. Mănăstirea Aninoasa

Este un monument istoric și arhitectural de tradiție brâncovenească. Numele mănăstirii și al localității provine de la pădurile de arini. A fost construită în anul 1677, de către boierul clucer Tudoran Vlădescu. Aceasta este supranumită și mânăstirea florilor, mai ales vara, când vizitatorii pot admira miile de flori plantate de maicile de la lăcașul religios.

5. Complexul feudal Bărăția din Câmpulung

Ansamblul monumental religios Bărăția (sec. XIV), monument istoric de arhitectură de interes național, este situat în centrul municipiului Câmpulung, fiind compus din trei obiective distincte: Biserica „Sfântul Iacob”, Turnul Bărăției și Casa parohială.

Biserica „Sfântul Iacob” este cea mai veche clădire din ansamblu, fiind interesantă prin prezența cunoscutei lespezi a Comitelui Laurențiu de Longo Campo, datată în anul 1300, aflată în interior, sub altar.

6. Mănăstirea Negru-Vodă din Câmpulung, unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Argeș

De-a lungul timpului, Câmpulungul, capitală a Țării Românești, s-a bucurat de o deosebită atenție din partea voievozilor români, care i-au acordat multe și importante privilegii, pe care alte orașe din Țara Românească nu le-au cunoscut.

Mănăstirea Negru Vodă este o mănăstire ortodoxă de călugări din Câmpulung Muscel, ctitorită în secolul al XIV-lea de către Radu Negru Vodă și este situată la intrarea dinspre Pitești, pe Strada Negru Vodă, nr.64. Aici se află moaștele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel.

7. Mănăstirea Nămăieşti

Mănăstirea Nămăiești este la ora actuală una dintre cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească.  Aici se află Icoana Maicii Domnului – Făcătoare de Minuni, printre singurele din România, care anual sunt vizitate de zeci de mii de creștini.

În apropierea municipiului Câmpulung, la Valea Mare Pravăț, într-o zonă pitorească deosebită, se află Mănăstirea Nămăieşti, una dintre cele mai vechi mănăstiri de maici și un punct de atracție turistic de interes național.

Mănăstirea Nămăiești este una dintre cele trei aşezăminte monahale rupestre, alături de Mănăstirile Cetăţuia şi Corbii de Piatră. Se spune că cele trei mănăstiri rupestre din Argeș formează un triunghi energetic magic.

Biserica mănăstirii este într-o peșteră, fiind săpată în piatră, în stânca muntelui. Legenda spune că în această peșteră ar fi dormit o noapte Sfântul Apostol Andrei. Mai mult, oamenii cred că prezența lor la Mânăstire aduce noroc.

8. Mănăstirea Cotmeana

Este una dintre cele mai vechi vetre monahale din Țara Românească. Mănăstirea Cotmeana este datată din anul 1292, și se află în apropierea localității cu același nume. Aici există preoți cu har, renumiți în România.

9. Mănăstirea Ciocanu din Bughea de Jos

În comuna Bughea de Jos se află schitul Ciocanu, biserica având hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Mănăstirea datează din secolul al XVI-lea, fiind întemeiată de credincioșii din satul Malu. Aşezământul este pomenit în trei hrisoave din anii 1677, 1776 şi 1827.

10. Catedrala „Sfântul Prooroc Ilie” din Costești – monument istoric de interes național

A fost ridicată după cumplitul incendiu din 1930, izbucnit în biserica din sat, în care au murit 116 persoane, majoritatea copii.

Este singura biserică din Argeș la sfințirea căreia a participat un rege.

După tragedia din 18 aprilie 1930, când bisericuţa de lemn din Costeşti a ars din temelii chiar în Vinerea Mare a Paştelui şi, odată cu ea, aproape toţi copiii satului aflaţi la slujbă, 116 la număr, creştinii din întreaga ţară au ajutat la ridicarea unei alte biserici în Costeşti.

Inițiativa i-a aparţinut Patriarhului României de atunci, Miron Cristea, care a demarat o colectă publică națională. Pe lângă materialele de construcție, a mai fost strânsă şi suma de 10 milioane de lei, bani cu ajutorul cărora s-au ridicat, la 2 km de locul incendiului, noua biserică, casa parohială şi paraclisul din cimitir.

11. Catedrala „Sf. Petru și Pavel” Mioveni

Construcţia tronează în centrul oraşului, definind practic blazonul arhitectonic al oraşului. În anul 1992, existând doar o singură biserică în oraşul Mioveni, iar numărul locuitorilor fiind în creştere prin dezvoltarea industriei locale, noua catedrală a fost proiectată la dimensiuni extrem de mari. Aceasta este printre cele mai spectaculoase catedrale din țară.

12. Mănăstirea Corbii de Piatră

Mănăstirea Corbii de Piatră,este unică în Argeș. Este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV). Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos. Cale de acces: Câmpulung – DN73 – (spre Curtea de Argeș) – Domnești – DJ 731 (spre Nucșoara) – sat Jgheaburi.

13. Cetățuia

Mănăstirea Cetățuia este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Cetățeni, județul Argeș. Este amplasată pe șoseaua națională București-Târgoviște-Câmpulung, pe Valea Dâmboviței, între satele Cotenești și Cetățeni, la o distanța 22 km de municipiul Câmpulung Muscel. Drumul printre stânci care duce la mânăstire este unul impresionant, iar la fiecare oprire, trecătorul se poate închina la una dintre cele 12 troițe amplasate de-a lungul drumului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

De actualitate

error: Conținutul este protejat !